קראתי שיר מקסים שמשלב פשטות לצד עומקים ורבדים שונים, השילוב הנפלא הזה ריגש אותי במיוחד בגלל שהשיר מכיל רבדים שונים של הבנה והעמקה ובבדיקה גיליתי שהשיר מופיע ברשימת השירים של משרד החינוך לכיתות ג'-ד.
ספרות זה מקצוע נפלא למי שחשוב לו ללמד העמקה ותבונה. ככל שנחשפים ליותר תכנים וסוגות שונות, כך המנעד הרגשי עולה וזה משפיע באופן ישיר על האמפתיה שלנו. ההזדהות שלנו עם דמות בשיר, בסיפור או עם הכותב עצמו, מאפשרת לנו להבין את מנעד הרגשות שלהם ובכך להבין את עולמם האישי ומשם הדרך לאמפתיה, קבלת השונה קצרה.
כל העניין הוא להבין את השונה, להבין את המסע שלו ולא לשפוט אותו. כמובן שככל שהגיל עולה, יש אפשרויות הבנה עמוקות יותר למרות שבדור הנפלא הזה, יש ילדים רבים עם יכולות אמפתיות מעוררות השראה.
הנה השיר, כל הזכויות כמובן שמורות למחבר ז"ל ולאקו"ם. צילמתי תמונת מסך של השיר וניתן למצוא אותו בחיפוש בגוגל .
כמו בכל שיר או סיפור שנלמד, אני מתחילה תמיד בלדבר על המחבר. אי אפשר לקרוא ולהעמיק מבלי להכיר אותו. נשים לב לפרט חשוב להמשך, שנתן שינה את שמו לנתן יונתן: שילוב של שמו ושם אביו- יונה.
נתחיל בשיחה על המשורר הנפלא
ונקרא יחד את השיר
נשאל שאלות שונות כדי לעורר דיון כיתתי נעים
לדוגמה:
1. אילו צבעים מופיעים בשיר ואילו צבעים אינם מופיעים בשיר? מדוע לדעתכם.
2. מה מבטא כל צבע?
3. מדוע לדעתכם אין שמונה צבעים וצבע נוסף לשמש, בהתאם לכמות הנרות בחג?
4. מה מסמלים הרימון? הלימון? השמיים? ועוד..
5. נתמקד בשני המשפטים האחרונים שבשיר ונשוחח עליהם: מדוע המילה אבל מופיעה? האם היא מבטלת את חשיבות צבעי הנר שמופיעים קודם לכן בשיר? או להפך, האם היא מדגישה את חשיבות המהות של הנר ולא את העטיפה?
6. מהי מהות החג עפ"י השיר?
7. מהו אור עבורי? מה האור מסמל עבורי?
לאחר דיון כיתתי, ניתן לילדים להעמיק בשיר בעבודה אישית, שתאפשר להם זמן להתבוננות פנימית ולהתחברות עצמית.
הנה 2 דפים על שאלות מנחות לחשיבה מעמיקה. מופיע קובץ מנוקד ושאינו מנוקד.
עם סיום העבודה, יקבלו נר , ובו יכתבו או יציירו את החלקים שמרכיבים אותם. תחביבים, זיכרונות טובים, ספרים שהשאירו חותם, ושאר עוצמות פנימיות שמשולות לצבעים שלהם.
את שמם, המבטא את המהות שלהם, יכתבו במרכז עיגול מסולסל ומצדדיו את המשמעות של השם שלהם (ממליצה להוסיף דוגמה על הלוח) תוך הבנה שהמהות הפנימית היא החשובה ביותר. היא זו שמדליקה את החושך.
הנה דוגמה, מתאים כאתגר למסיימים.
* אגב, זו מיומנות נפלאה שמשתמשים בה להתבוננות קבליסטית. ממליצה להשתמש במיומנות זו בכל הזדמנות אפשרית.
חומרים:
Comments